Çocuklar günlerinin büyük bir kısmını evlerde geçirmektedir. Eski zamanlarda ki gibi çocukların dışarı çıkıp oyun oynaması oldukça nadirdir. Bebeklik ve çocukluk döneminde genellikle evde vakit geçirmeye ve yaşıtlarıyla görüşmemeye bağlı olarak çocuklarda bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Yaşıtlarıyla nasıl oyun oynaması gerektiği konusunda sıkıntı yaşayan, duyusal gelişim problemi yaşayan çocuklar için evlerde çeşitli düzenlemeler yapılmalıdır.
Bebekler emekleyip yürümeye başladığı dönemlerde kendi becerilerini ve çevrelerini tanımaya başlarlar. Koltuk tepelerine veya masalara tırmanabilir, uygun olmayan alanlarda takla atabilir veya eşyaları kullanım amacı dışında kullanabilirler. Çocukların bu dönemlerinde kısıtlayıcı olmak yerine keşfetmelerine yardımcı olmak gelişimleri açısından önemli bir tutumdur.
Çocuklar için özel yaşam alanı oluşturmak için, çocuklar için zararlı olabilecek ve çocukların kısıtlanmasına neden olabilecek eşyalar için önlemler alınmalıdır. Her ne kadar önlem alınırsa alınsın çocuklar bazı tehlikeli hareketlerde bulunabilir. Bu süreçte unutulmamalıdır ki bebekleri ve çocukları koruyacak önlemler alınmalı ancak yaşadıkları sorunlara karşı da soğuk kanlı olunmaya çalışılmalıdır.
Evin tüm odaları çocuklar için yeni keşifler ve yeni oyunlar için kullanılabilir. Mutfak, salon, yatak odası, çocuk odası ve banyolar için gerekli önlemler alınarak evlerde çocuklar için özel uygun bir ev düzenlemesi yapılabilir.
Bebeklerin gelişimlerinde çevrelerini ağızları ile tanımaya başlarlar. Oyuncakları ağzına alabilir, halıyı yalayabilir, masa otururken eğilip masayı yalayabilirler. Öncelikle bu süreçte ağızlarına almamaları gerekenlerin toparlanması önemli bir adımdır.
Yürümeye başladıkları dönemlerde çekmece ve dolap kulplarına, koltuk kenarlarına, sehpalara, duvarlara tutunarak ayağa kalkamaya çalışabilirler. Çocuğunuzun bu eşyalara tutunarak kalkması sırasında uyguladığı çekme kuvveti nedeniyle eşyanın çocuğunuzun üstüne düşmeyecek olması önemlidir. Hem yetişkinler hem de çocukların güvenliği için dolaplar sabitlenmelidir. Sehpa ve masaların üzerinde çocuğunuzun üzerine düştüğünde zarar verebilecek olan eşyalar kaldırılmalıdır. Cam bardaklar, çatallar, bıçaklar ve kalemler masaların ve sehpaların üzerinde bırakılmamalıdır.
Bebek ve çocukların gelişiminde yerde zaman geçirmeleri, sürünmeye çalışmaları, emeklemeleri ve oyun oynamaları gelişimleri açısından çok önemlidir. Sürekli yatakta veya koltukta oturan, oyun oynayan çocukların gelişimlerinde zayıflamalar görülebilir. Bu nedenle çocukların yerde zaman geçirmesine izin verilmelidir.
Bebek ve çocukların yerde zaman geçirmelerinde endişelendiren en büyük etmen hijyen ve soğuk yer zeminidir. Eğer evinizdeki tüm zeminleri çocuğunuz için uygun hale getiremiyorsanız çocuk odasında veya oturma odasında çocukların oyun oynayabileceği bir alan oluşturabilirsiniz.
Çocukların oynadığı zemindeki halının tüylenme yapmayan, toz tutmayan özelliklerde olması önemlidir. Zemin üzerine koyacağı oyuncakları daha sonra ağzına götürebileceği için toz ve tüyler oyuncaklar aracılığı ile çocukların gözlerine ve ağızlarına girebilir. Çocuklar için üretilmiş olan çocuk zeminleri hem hijyenik hem de oldukça kullanışlıdır. Çocuğunuzun odasında veya salonda oyun oynama sırasında bu semin üzerinde zaman geçirerek uygun bir zemin hazırlamış olabilirsiniz.
Çocuklar mutfak eşyaları ile oynamayı çok severler. Dolaplardaki ve çekmecelerdeki tencere ve tavaları salona götürüp oynayabilir, dolap ve çekmeceleri yere boşaltabilirler. Sizlerin işi olduğu bir zamanda bu durum yaşanabilir bu nedenle dolaplarda çocuklar için kesici ve kimyasal ürünler bulundurulmamalıdır.
Elektrik prizleri ve kablolar çocukların ilgisini çeken ürünlerdir. Prizler mutlaka çocuk kilitleri ile kilitlenmelidir. Elektrikli aletlerin kablolarının boşta kalan kısımları mutlaka toparlanması ve mümkünse gizlenmelidir.
Bebeğiniz ve çocuğunuz için evlerinizde onlara zarar verebileceğini düşündüğünüz eşyaları kaldırmak çocukları için uygun ev dekore etmek için oldukça önemlidir. Ancak hiç ummadığınız bir durumdan veya eşyadan ötürü çocuğunuzun canı acıyabilir ve ağlayabilir. Bu durumlara karşı hazırlıklı olup, evlerinizde uygun yaşam alanı oluşturmanız yeterli olacaktır.