Dekorasyon emek ve zaman isteyen bir iş... Zevkinize uygun, yaşayan ve uzun yıllar sıkılmadan içinde yaşayacağınız mekanlar kurgulamak için hem zaman harcamanız gerekiyor hem de bu işin maliyetini göze almanız… Şık, konforlu ve kaliteli ürünleri satın almak zor değil ama onları uzun yıllar kullanabilmek için iyi korumak oldukça önemli. Özellikle de mobilyalarınız ahşapsa çok daha fazla detaya dikkat etmelisiniz. Doğal ve samimi bir malzeme olan ahşabın uzun yıllar dostunuz olması için ona karşı özeni de elden bırakmamanız gerekiyor. Sandalye gibi sık kullanılan ahşap ürünler ise hem kalem olarak diğer mobilyalara göre pahalı ürünler hem de çok daha kısa sürece eskiyebiliyorlar. Ancak doğru bakım ile sandalyeleri uzun yıllar kullanmak mümkün oluyor.
Yemek masası ve sandalyeler hem bir evin olmazsa olmaz hem de en fazla kullanılan mobilyaları… Bu da ne kadar kaliteli olursa olsun diğer mobilyalara göre daha kısa sürede yıpranmalarına neden oluyor. Özen seçtiğiniz, severek aldığınız ve tabi para harcadığınız mobilyalarınızı daha uzun süre kullanmak elinizde. Yapmanız gereken tek şey onlara iyi bakmak ve bakımlarını doğru yapmak. Özellikle de ahşap mobilyalarda daha özenli davranmak gerekebiliyor.
Yemek masası sandalyesi evde sıklıkla kullandığınız ve tabi genel olarak da ahşap malzemeden üretilmiş bir mobilya olarak karşımıza çıkıyor. Aslına bakılırsa sandalye bir evin en maliyetli mobilyalarından da biri... Bu da sık sık değiştirmenin bütçeyi sarsabileceğinin önemli bir kanıtı. Bu nedenle onlara iyi bakmak ve doğru bakım yapmak önem taşıyor. Nerede kullanıyor olursanız olun mobilyalarınızda ahşap malzeme tercih ediyorsanız düzenli ve bilinçli şekilde temizliklerini de yapmalısınız.
Ahşap mobilyaların en büyük düşmanlarından birinin toz olduğunu hatırlatalım. Bu nedenle haftada en az iki kez nemli bir bezle sandalyelerinizin tozunu almalısınız. Dikkat çekiyoruz, nemli bir bezle; ıslak veya kuru bezle değil! Kuru bezle toz almak ahşap mobilyalara zarar veriyor, bezle ahşap arasında kalan toz zerrecikleri sandalyelerinizin yüzeyini çizebiliyor. Bu da mobilyanızın hem renginin hem dokusunun zarar görmesine neden oluyor.
Ahşap sandalyelerinizi temizlerken suya da sabuna dokunmayın. Susuz ve sabunsuz temizlik mi olur diye düşünüyorsanız, söz konusu ahşapsa olur! Çünkü su ve sabun cilaya ve hatta mobilyanın dokusuna işleyerek yapısına zarar veriyor. Sandalyelerinizin boyasına zarar vermek istemiyorsanız üzerine sıcak tabak, bardak vs. koymayın. Mutlaka altlık kullanın.
Ahşap mobilyalara en fazla zararı nem veriyor. Nemli ortamlar sandalyelerinizde yapısal bozukluklara neden olabiliyor. Böyle bir durumda mobilyanızın bakımını bu alanda uzman kişilere yaptırmanızda fayda var. Aksi halde kendisiyle vedalaşmanız gerekebilir. Eğer mutfağınızda masa ve sandalye konumlandıracaksanız mutlaka ocaktan uzak bir mesafeye yerleştirmelisiniz ki çaydanlık ve tencerelerden yükselen buhar masa ve sandalyelerinize zarar vermesin.
Aynı şekilde güneşin olumsuz etkilerine karşı da temkinli olmanızda fayda var. Direkt olarak güneş ışığı alan mobilyaların renkleri kısa süre soluyor ve yepyeni olsalar bile mobilyalarınız ne yazık ki eski yüzlü görünüyor. Sandalyelerinizi güneş ışığından etkilenmeyecek şekilde konumlandırmanız, onları daha uzun süre kullanabilmeniz adına önem taşıyor.
Sandalye bakımını yaparken “ahşap koruyucu” ürünlerden de destek alabilirsiniz. Bunları sandalyelerinize uygulayarak uzun bir kullanım sağlamanız mümkün olabiliyor. Sandalyenizin renginden sıkıldıysanız öncelikle zımpara yapmalı, çıkan tozları iyi temizlemeli, birkaç kat boya uygulamalı ve son olarak verniklemelisiniz. Bu sayede aynı sandalyeyi farklı renkle kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Yazın Tadını Plajlarda Çıkarın adlı yazımızı okumak için tıklayın.