Uyku erteleme alışkanlığı çağımızın en bilinen hastalıkları arasında yer alıyor, uyku erteleme hastalığından nasıl kurtulurum sorusunun cevabı ise tahmin ettiğinizden daha kolay. Çocukken yatma vaktinizi ertelemek için kullandığınız tuhaf mazeretleri hatırlıyor musunuz? "Sadece 10 dakika daha," “Bu film biter bitmez yatağa gideceğim,” “Oyunda seviyeyi atlayayım uyuyacağım.” Gittikçe daha fazla kişi bu tür uykuyu erteleme taktikleri kullanıyor. Bu da, uyku problemlerinin yaygınlaşmasına sebep oluyor.
Basitçe söylemek gerekirse, uykuyu erteleme alışkanlığı film izlemek, sosyal medyada gezinmek, okumak veya bir hobi için vakit geçirmek gibi başka şeyler lehine kasıtlı olarak yatma vaktinizi geciktirmektir. Bu fenomeni daha derin bir şekilde incelediğimizde bazı derin duygusal ve psikolojik bağlar olduğunu görürüz. Uyumayı kasıtlı olarak erteleyen insanlar bunu genellikle gün içinde kontrolsüz olduklarını hissettikleri için yaparlar. Dolu bir çalışma programı, uzun bir ev işi listesi (özellikle anneler için) ve aile sorumluluklarıyla dolu bir takvim nedeniyle yaklaşık 12 yoğun saatten sonra nihayet "ben zamanı” için mücadele ederler.
Frontiers in Psychology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre insanların insanların her gün uğraşmak istedikleri şeyler arasında en çok yemek yeme, medya tüketimi ve boş zaman etkinlikleri bulunuyor. Ancak yoğun programlarımız buna izin vermediği için sık sık bu arzuları atlıyor, erteliyoruz. İnsanlar bu yapmak istedikleri şeylerden feragat ettikçe, ne kadar yorgun olsalar da, yatma vaktini de o kadar erteliyor. İnsanlar günün sonunda gün içinde yapmak istediklerini yapamadıklarını fark edip yatma vaktini bir intikama dönüştürüyor. Adeta istedikleri gibi geçmeyen gündüzün intikamını geceden alıyorlar. Ama uykularını kendi kendilerine sabote ederek nihayetinde bu intikamı aslında kendilerinden alıyorlar. Son tıbbi araştırmalar, uykuyu erteleme alışkanlığının COVID-19'dan beri çok daha yaygın hale geldiğini gösteriyor. Evde daha çok zaman geçirmek zorunda olmamız sebebiyle uyku düzenimiz bütünüyle bozuluyor.
Uyku erteleme alışkanlığın ana nedeni düşünüldüğünde sosyal medyada gezinmek veya en sevdiğiniz diziyi gece boyunca izlemek uzun bir günün ardından rahatlamak için iyi bir yol gibi görünse de, üretken olmayan eğlenceler aslında stresinizi azaltmak yerine artırır. Hatta onarıcı dinlenmeden zaman çaldığı için uzun vadede sağlığınızı tehlikeye atar. Akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon sebebiyle maruz kaldığınız mavi ışık biyolojik saatinizi bozarak vücudunuzun uyanık kalması gerektiğini düşünmesine neden olur. Ertesi gün üretkenliğinizi mahvedersiniz ve bir yorgunluk döngüsüne yakalanırsınız. Sonuç olarak, uykuyu erteleme alışkanlığı alışkanlık olmak isteyeceğiniz bir şey değildir. Uyku erteleme alışkanlığından kurtulmak için yapmanız gerekenler nelerdir sorusunun cevabı ise konforlu bir uykuya kavuşmak için doğru mobilya seçimi ve biyolojik saatinizin doğru ayarlanmasıdır. Günün yorgunluğunun ardından yaşam alanınıza döndüğünüzde sosyal medyada vakit geçirirken uzandığınız ortopedik yatak sizleri uyku öncesi faz denilen noktaya hazırlarken, zihnen uykuya hazırlamaktadır. Konforlu bir uzanma imkanı veren bu ortopedik yatak modelleri, vücudunuzun yatağa geçtiğiniz noktada uykuya hazır olmasını ve uykunuzun gelmesini sağlarken, uyku fazları içerisinde derin uykuya geçerek dinlenmiş bir sabaha uyanmanızı sağlayacaktır.
Doğru uykunun anahtarı ve uyku erteleme alışkanlığından kurtulma noktasında yardımcı konumda bulunan yatak modellerini seçerken dikkat etmeniz gerekenlere Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.