Bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli uyku şarttır. Uyku, sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası değil temelidir. Ve uyku, daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya başladığımız yerdir. Daha iyi uyku sadece bağışıklıkla değil, aynı zamanda daha düşük vücut ağırlığı, gelişmiş zihinsel ve fiziksel sağlık ve daha düşük kronik hastalık riski ile de bağlantılıdır. Peki daha iyi uyku için neler yapabiliriz?
Uyku sırasında bağışıklık sisteminiz sitokin adı verilen proteinleri serbest bırakır. Sadece uykuyu teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda sitokinler bağışıklık sisteminizdeki hücrelerin büyümesini ve aktivitesini kontrol etmek için de önemlidir. Bir enfeksiyon veya iltihap geçirdiğinizde veya stres altındayken bazı sitokinlerin artması gerekir. Bunun nedeni, sitokinlerin bağışıklık sisteminizdeki hücreler arasındaki iletişimi kolaylaştırmaktan ve enfeksiyonları ortadan kaldırmak için gereken bağışıklık sistemi yanıtlarını düzenlemekten sorumlu olmasıdır. Uyku yoksunluğu, bu koruyucu sitokinlerin üretimini azaltabilir. Ek olarak, yeterince uyuyamadığınız dönemlerde enfeksiyonla savaşan antikorlar ve hücreler azalır. Bir virüs veya enfeksiyon kaptığınızda, bağışıklık sisteminiz hızlanır. Daha önce bir virüse maruz kaldıysanız, bağışıklık sisteminiz onu çabucak tanıyacak ve sizi ciddi şekilde hasta edecek kadar yüksek bir viral yüke kopyalanmadan önce onunla savaşabilecektir. Örneğin COVID-19 yeni bir koronavirüs olduğundan, bağışıklık sistemimiz tabiri caizse sıfırdan başlıyor. Bu, bize mümkün olan en sağlam yanıtı verebilmek için onu olabildiğince sağlıklı tutmamız gerektiğini gösteriyor.
Günümüzde düzenli ve konforlu uyku için en çok ihmal edilen konu doğru yatak seçimi oluyor. Evden çalışmaktan çocuğunuzun öğretmeni olmaya, günde üç öğün yemek pişirmeye kadar hepimiz salgın sırasında kendimizi daha stresli buluyoruz. Şimdi her zamankinden daha fazla uyumaya ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki böyle stresli bir dönemde uykusuzluk yaşamak normal görebilir. Ancak kötü uykuyu bir alışkanlık haline getirmemeliyiz. Bunun yerine, yedi ila sekiz saatlik stresi azaltan, bağışıklığı artıran bir uyku için kendimizi zorlamalıyız. Dinlendirici uykuya dalmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için vücudunuzu eğitmenin bazı yolları şunlardır:
Uyku rutininin yanı sıra seçeceğiniz yatağın ortopedik yatak modellerinden biri olması ve vücut tipinize göre seçilmiş olması doğru uykunun anahtarı konumunda. Yatak seçimi gerçekleştirirken, ihtiyaçlarınızı iyi bilmeniz gerekmektedir, bel rahatsızlıklarının bulunuyorsa farklı sertlik seçenekleri arasından orta sertlikte yataklar ve sert sertlikte yataklar önerilmektedir. Size en uygun yatak modelini mağazada uzanarak deneyebildiğiniz gibi hali hazırda kullandığınız ve memnun olduğunuz yatağın sertliğine göre de seçebilirsiniz. Doğru seçim yapılmış konforlu yatak modelleri omurganız içerisinde bulunan ve “S eğimi” adına sahip eğimi bozmaz ve sizlere konforlu bir dinlenme imkanı sağlar. Elbette yatağın sertliğinin dışında yatak boyutlarının da büyük önemi bulunmaktadır. Yatak boyutu seçerken dikkat etmeniz gerekenlerin başında kendi kilo ve boyunuza oranlı bir yatak modeli seçmenizdir. Doğru yatak ölçüsü seçimi, boyunuzdan 10-15 cm aralığında uzun olması şeklindedir. Bu doğrultuda seçilen yatak hem uyku sırasında sizlere rahat bir uzanma imkanı sunarken aynı zamanda da vücut ağırlığınızın yatağın tamamına eşit olarak dağılımı sağlamaktadır. İnternetten yatak alırken endişe duyuyorsanız Trend Mobilya’da sertlik dereceleri belirtilmiş olan ergonomik yatak modellerimizi inceleyebilir ve daha iyi bir uyku için destek alabilirsiniz.