Günün yorgunluğunu üzerine uzanıp attığımız ve misafirlerimizi ağırladığımız kanepe ve koltuklar ev mobilyaları arasında en çok kullanılan mobilya çeşitleri olması nedeniyle kirlenmeye en çok maruz kalan mobilya modelleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak koltuk temizleme konusuna gelindiğinde ise evimizin en gözde mobilyaları olan koltuk ve kanepeler tam bir kabusa dönüşüyor. Ev dekorasyonu gerçekleştirirken, seçimini özenle gerçekleştirdiğimiz koltuk modellerimizin, istenmeyen kazalarla lekelenmesi sonucu koltuk temizleme nasıl yapılır sorusunun cevabını bilmemiz gerekiyor.
Koltuk ve kanepe temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtına geçmeden önce, dikkat edilmesi gereken ilk nokta üretici talimatlarının okunmasıdır. Kanepe temizliği gerçekleştirmeden önce koltuk üreticileri tarafından içerisinde nasıl bir temizlik yöntemi seçilmesi gerektiğine dair yönlendirmelerin incelenmesi gerekmektedir. Üretici talimatlarının göz ardı edilmesi mobilyalarınızın garanti kapsamından çıkmasına neden olabilmektedir. Mobilya temizliği nasıl yapılır başlıklı üretici talimatlarını kaybettiğiniz noktada, minderleri kontrol edebilir ve koltuk temizliğine dair etiketleri bulabilirsiniz. İster koltuk, ister kanepe ister de çekyat temizliği söz konusu olsun gerekli talimatlara göre temizlik ekipmanlarını seçerek temizliğe başlayabilirsiniz.
Evde kaldığımız zamanlarda vaktimizin çoğunu üzerinde geçirdiğimiz koltuklar istenmeyen kazalar sonucu lekelenebiliyor, bu noktada doğru koltuk temizliği taktiklerine geçmeden önce, göz önünde bulundurmamız gereken bazı detaylar bulunuyor. Şimdi koltuk temizliğine başlamadan önce nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
İstenmeyen kazalarla koltuklarında leke oluşanların ilk yaptıkları telefonlarından Google’a girerek, “koltuktan leke nasıl çıkarılır” şeklinde arama yapmak oluyor. Ancak unutulan en önemli nokta, leke oluşan koltukların kumaşına göre birbirinden farklı leke çıkarma yöntemlerinin bulunduğudur. Koltuk üretimi sırasında deriden, nubuk kumaşa farklı özelliklere sahip kumaş modelleri tercih edilmektedir. Koltuk takımlarında en çok tercih edilen kumaş çeşidi olan nubuk kumaşın özelliklerine ve yararlarına dair “Nubuk Kumaşlı Koltuklar Tercih Ediliyor Mu?” başlıklı yazımızda değinmiştik. Nubuk kumaş temizliğine başlamadan önce bu yazımızı inceleyerek, kumaşın yapısına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
Koltuk lekelerinde lekenin kaynağı ne olduğu fark etmeksizin, her leke türünde kurumadan önce silindiği takdirde leke rahatlıkla çıkacaktır. Leke hemen silinmediği takdirde ısı, ışık ve hava ile temas edeceği için bulunduğu kumaşa sabitleşir ve çıkarmak daha da zorlaşır. İster şarap lekesi çıkarmak ister yemek lekesi çıkarmak söz konusu olsun her leke çeşidinde hızlı müdahale büyük önem arz etmektedir.
Koltuk temizleme sırasında kullanacağınızın leke çıkarıcıyı kumaş üzerinde denemek kumaş üzerinde olası sorunları gözlemlemek için gerekli bir uygulamadır. Koltuk üzerinde görünmeyen kısımlardan olan minderlerin alt kısımlarına kullanacağınız leke çıkarıcıyı uygulayarak bir bez ile 30 saniye bastırarak kumaşın renk atımı gerçekleştirip gerçekleştirmediğini kontrol edebilirsiniz. Kumaş renk atımı gerçekleştirdiği takdirde bu temizlik materyalinin kumaş için uygun olmadığı anlamına gelmektedir.
Hijyen konusunda kırmızı çizgileri bulunan kullanıcılar tarafından çamaşır suyu ile temizlik sıklıkla başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Zeminlerde kullanıma daha uygun olan ağartıcılar koltuk ve kanepe temizliğinde kullanıldığı takdirde, renk değişimi deformasyona neden olduğu için kumaşta geri döndürülemez sorunlar ortaya çıkarıyor.
Genel kumaş çeşitlerine göre koltuk temizliğinin nasıl yapılacağını inceledikten sonra şimdi kumaş çeşitlerine ve leke çeşidine göre temizlik yaparken dikkat edilmesi gerektiğini inceleyebiliriz.
Konu koltuk temizleme olduğunda her koltuk kumaşının kendine özgü yapısı olması nedeniyle farklı temizleme yöntemleri bulunabiliyor. Koltuk modellerinde sıklıkla kullanılan nubuk ve kadife kumaşta ise kanepeden leke çıkarma yöntemleri benzerlik gösterebilmektedir.
Toplumda sıklıkla tüketim alışkanlığına sahip çay, kahve kola gibi içeceklerden doğan sıvı lekeler, nubuk ve kadife kumaşın içeriğine işlemeden, emici bir havlu kağıtla kumaştan emilmesi sağlanmalıdır. Sıvı emildikten sonra sabunlu ılık suyla ıslatılmış tercihen kumaş ile aynı kumaş türde bir bez ile dairesel hareketlerle yüzey silinerek, leke çıkarılabilir. Temizleme sırasında dairesel hareketlerden oluşan köpükler kumaşın içeriğine işledikçe leke çıkarma işlemi kolaylaşacaktır. Koltuk kumaşıyla aynı kumaş türüne sahip kumaş bez evinizde bulunmuyorsa, pamuk olmayan herhangi bir bezde leke çıkarmada size kolaylık sağlayacaktır. Koltuk temizleme işleminde sıklıkla yapılan hata alkol bazlı temizlik malzemelerinin kullanımıdır, alkol ağartıcı yönüyle kumaşa zarar vereceği için lekeyi çıkarmak bir kenara, lekenin kalıcılığını arttıracaktır. Koltuğa alkol döküldüğü takdirde ise alkolün kuruması beklenerek, yukarıda anlatılan yönteme ek olarak, sabun köpüğü kuruduktan sonra yumuşak kıllı bir fırça ile kumaş fırçalanarak leke çıkarma işlemi gerçekleştirilebilir.
Yemek kalıntısı gibi büyük izler bırakan koltuk lekelerinde sıklıkla yapılan hata, bıçak gibi ucu sivri sert bir cisimle kumaşın yüzeyinin çizilerek temizleme işleminin denenmesidir. Ancak olası katı lekelerde ilk yapılması gereken, sünger ya da yumuşak kumaşlı bir bez ile yumuşak dairesel hareketlerle yüzeyin silinerek lekenin çıkarmaya çalışmak olmalıdır. Süngerle leke çıkarma işlemi sırasında fazla bastırmadan silmek kumaşı yıpratamayacağı için temizliği daha da kolaylaştıracaktır. Silme işlemi sırasında kumaş üzerinde kalan katı leke kalıntılarını ise yumuşak bir fırçayla fırçalamak lekenin kumaşın içerisine geçmesini engelleyecektir.
Deri koltuklar, nubuk ve kadife kumaşlı koltuklara göre daha dayanıklı bir yapıya sahip olmaları nedeniyle temizleme yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Deri üzerinde oluşan lekeler sıvı kaynaklıysa, tıpkı diğer kumaş türlerinde olduğu gibi emici bir kumaş parçası ya da kâğıt havlu ile yüzeyden leke uzaklaştırılmalıdır. İster sıvı kaynaklı olsun ister katı kaynaklı leke olsun, her iki lekede de ılık sabunlu suyla silme işlemi en doğru sonucu verecektir. Koltuk ile aynı türde deri bir kumaş ya da yumuşak bir bez ile dairesel hareketlerle lekenin olduğu bölgeyi silmek yüzeyden lekeyi uzaklaştıracaktır. Deri koltuk modellerinin yapısı gereği lekeli bölge ılık sabunlu su ile silindikten sonra deriyi kurumaya bırakıp daha sonra tekrar dairesel hareketlerle silinmesi gerekmektedir. Eğer ılık sabunlu su yöntemi ile leke çıkmadıysa içeriğinde düşük miktarda alkol bulunan su ile silmek deri koltuklar üzerinden lekeyi çıkaracaktır.