Home office çalışma yöntemi internetin global bir noktaya ulaşması ile birlikte elverişli bir çalışma ağı konumuna geldi. Covid-19 salgının etkileri tüm dünyayı hızla sarmaya devam ederken, ülkemizde ve dünyada kurumlar klasik çalışma yöntemi olan ofiste çalışmak yerine evden çalışma yöntemlerine geçiş yapmaya başladı. Profesyonel olarak yapılan her işte olduğu gibi home office çalışma yönteminde de bazı zorluklar karşımıza çıkıyor. Şimdi evden çalışmanın yarattığı zorlukları ve bu zorlukların çözümünü birlikte inceleyelim.
Dünyayı etkisine alan pandemiyle birlikte home office ile çalışmaya geçen, iş gücünün yaşadığı en büyük zorluk yaşadıkları motivasyon eksiliği olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Gündelik yaşam içerisinde sosyalleşme ihtiyacını ofis ortamında gideren çalışanlar, Pandemi yasaklarıyla birlikte evde geçirdikleri uzun süreler içerisinde motivasyon kaynaklarında eksiklik yaşamaya başlıyor ve bu da çalışma rutinlerinin sekteye uğramasına neden oluyor. Evden çalışmaya bağlı zorluklardan bir diğeri ise çalışanlar arasında ortaya çıkan koordinasyon eksiliği olarak karşımıza çıkıyor. Ayrı evlerde bireysel çalışma gerçekleştiren ekiplerin arasındaki koordinasyon eksikliği sonucu iş planı içerisinde düzensizlikler meydana geliyor. Bu gibi koordinasyon ve motivasyon sorunlarının çözümü ise modern teknolojik çözümler ile ortadan kaldırılabiliyor. Slack, zoom ve anydesk gibi evden çalışma programları ile birlikte çalışan ekipler iletişim halinde kalırken aynı zamanda aynı bilgisayar ekranında çalışma imkanına erişebiliyor. Bu da ofis ortamının evlere taşınmasına, koordinasyon ve motivasyon kaynaklı iş planı gerilemelerinin önüne geçilmesine neden oluyor. Düzenli bir çalışma ortamı ve çalışma masalarının üzerindeki tıpkı ofislerdeki gibi sevdiklerine ait fotoğraf, biblo gibi dekorasyon eşyalarının bulunması da çalışanların dikkatinin dağılmasına engel olarak işlerine dikkatlerini vermelerine neden olabiliyor.
Home office çalışma ile birlikte ofis ortamından uzaklaşan çalışanlar, ofislerindeki bel destekli ofis sandalyeleri yerine konforsuz koşullarda çalışmaları nedeniyle ortopedik sorunlar ile karşılaşmaya başlıyorlar. Konforlu ofis koltuklarına alışkın olan çalışanların yaşadığı bu sağlık sorunu ileride meslek hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Bu gibi sağlık sorunlarının önüne geçmek adına, doğru ofis koltuğu seçimi yapmak ve kurumlar tarafından çalışanlarına evde de ofis rahatlığını sunmak gerekiyor. Benzer şekilde, uzun saatlerini bilgisayar başında geçiren çalışanlar için dirsek ve kollarını destekleyen çalışma masası seçimleri gelecek yıllarda oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçerek, rahat ve dikkat eksikliğinin bulunmadığı bir çalışma ortamı fırsatı sunuyor. Yaşam alanlarının tıpkı ofisteki gibi dizayn edilmesi motivasyon kaynağı olduğu kadar, kitaplık ve çalışma masası ve pano gibi profesyonel ofislerin olmazsa olmaz ofis mobilyalarını da yaşam alanlarına dahil etmek çalışma sırasında gerçekleşecek olası kazaların ve dağınıklığın önüne geçiyor.
Yaşam alanlarında konfor eksikliğinden doğan fiziksel sorunlar beraberinde psikolojik sorunları getiriyor. Zihinsel olarak adaptasyon sorunu yaşayan çalışanlarda dikkat eksikliği görülme olasılığının arttığı son yapılan bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanırken, sokağa çıkma yasağıyla birlikte yaşam alanları içerisine kapanan ve konforlu çalışma ortamlarından uzak kalan çalışanlar sosyal ihtiyaçlarını gerçekleştirmediği için psikolojik sorunlarla daha sık karşı kalmaya başladıkları görülüyor. Çalışma ortamına eklenecek tablo gibi beynin görsel birimini harekete geçiren dekorasyon eşyaları ve aplik gibi şık aydınlatma kullanımı çalışanların çalışma alanlarında huzurlu hissetmesine ve psikolojik olarak negatif etmenlerden uzak kalmalarına neden oluyor.