Ev bitkileri evlerde en fazla salonlarda konumlandırılmaktadır. Balkonlar dışında evlerde kapalı alanlar arasında salonlarda bitki kullanılması oldukça yaygındır. Dekoratif açıdan salonların dekorasyonunu tamamlayan, evlerde doğal bir ortam oluşturmasını sağlayan evde yetişebilen çiçek ve bitkiler en fazla salonlarda konumlandırıldığı için genellikle salon bitkileri olarak ifade edilmektedir.
Salon bitkileri yaşam alanlarının özelliklerine ve sizlerin bitkilerle geçirebileceğiniz zamana göre seçilebilir. Bazı bitkiler 2-3 günde bir olacak şekilde sulanabileceği gibi bazı bitkilerin haftada bir veya daha uzun sürelerde sulanması yeterli gelebilir. Eğer salonlar çok ışık alıyorsa ışık seven bitkiler tercih edilebilir, benzer şekilde eğer salon yeteri kadar güneş almıyorsa ışık sevmeyen bitkiler tercih edilebilir.
Salon içerisinde bitkilerin yerleştirildiği konumlarda büyük önem taşır. Eğer salonunuzda belli bir alanda solan, çiçek döken veya çiçek açmayan bitkiniz varsa bu durum bitkinin o alanı sevmemesinden kaynaklanabilir. Böyle bir durum yaşanmasın durumunda salon içerisinde bitkinin yeri değiştirilerek gözlemlenebilir. Bitkinin bulunduğu alanın güneş ışığına maruz kalması ve hava akışının olup olmaması bitkilerin bulundukları konumları sevmesinde önemli unsurlardır.
Calatheas (Dua Çiçeği)
Dua çiçeğinin bilinen 20 türü bulunmaktadır. Sıcak seven bir bitkidir ve soğuk havalarda yaprakları kurur. Dua çiçeğinin bulunduğu ortam ortalama 23 derece olmalıdır. Kış aylarında ortamın 18 derece olması durumunda yaşamını sürdürebilir. Yarı gölge ortamları dua çiçeği için en uygun ortamlardır. Doğrudan güneş alması durumunda cansız ve solmuş bir görünümü olacaktır. Sulama çiçeğin saksı tabağına dinlenmiş, oda sıcaklığındaki suyun dökülmesi ile yapılmalıdır.
Barış Çiçeği- Spatifilyum
Ev şartlarında yetiştirilmesi uygundur, sıcağı sever ve kolay uyum sağlar. Yaşaması için uygun sıcaklık 10-28 dereceleri arasıdır.
Kurdela Çiçeği
Doğrudan güneş ışığı almayan gölge bir bölgede konumlandırılmalıdır. Sulama, suyun toprağın her tarafına ulaşacak şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında su verilirken soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Bitkinin bulunduğu ortamın 12 derecenin altına düşmemesi sağlanmalıdır.
Arapsaçı
Küçük saklılarda ve tavana yakın yüksek bir alanda konumlandırılabilir. Güneş sevmeyen bir gölge bitkisidir. Arapsaçı bitkisinin bulunduğu alanın alt kısımlarında bitki olmamasına dikkat edilmelidir. Altında yer alan bitkilerin solmasına ve ölmesine neden olabilir.
Aşk Merdiveni
Gölgeyi seven bir gölge bitkisidir. Sıcak ortamlarda kısa sürede dolabilir. Düzenli olarak sulanması ve yapraklarına su sıkılması gereklidir.
Madagaskar Dragon Ağacı
Doğrudan güneş ışığı almayan gölge bir alanda konumlandırılmalıdır. Hava akımını sevmez. Kış aylarında bitkinin bulunduğu alan 7 derecenin altına düşmemelidir. Sulama, suyun toprağın her tarafına ulaşacak şekilde yapılmalıdır.
Philodendron Bitkisi
Hava temizleme oranı yüksek olan bitkiler arasında yer almaktadır. Tırmanıcı özelliğe sahiptir ve hızla büyür.
Utanç Çiçeği
Aydınlık ve güneşli yerleri sever. Utanç çiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Yeteri kadar sulanması durumunda hızlıca büyüyebilir. Kışın toprağı nemli kalacak şekilde sulanması yeterlidir.
Aglaonema Çiçeği
Güneş ışığını seven, doğrudan güneş ışığında bırakılması uygun olan bir bitkidir. Hava akımından olumsuz etkilenir.
Paşa Kılıcı
Yetiştirilmesi en kolay salon bitkileri arasında yer almaktadır. Gölge, güneş ve kuraklığa dayanıklıdır. Suyu depolama özelliği bulunmaktadır. Toprağın üst yarısı kurumadıkça su verilmemesi uygundur.
Salon Yaprağı
Gölge ve yarıgölge ortamları sever, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Serin ortamları seven bitki kışın 7 dereceye kadar olan ortamlarda yaşayabilir.
Difenbahya Bitkisi
Ev ve ofis ortamlarında yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. İri ve göz alacı yapraklar sahip olan bitki salonlarda oldukça sık kullanılan salon bitkileri arasında yer almaktadır. rüzgar ve hava akımlarından olumsuz etkilenmektedir, salonun hava akımı olmayan bir alanında konumlandırılmalıdır. Yazları haftada 1-2 kez sulanması uygun olacaktır. Kışın sulama yapılırken suyun soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Sulama, suyun toprağın her tarafına ulaşacak şekilde yapılmalıdır.