Kitaplık temizliği ve bakımı nasıl yapılır? Kitaplıklar en değerli eşyalarımızı sergilediğimiz ve sakladığımız mobilyalarımızdandır. Kitaplarımızın her birisi bizler için önemli ve yaşam alanlarımızda en etkili konseptimizi oluşturmamızı sağlayacaktır. Gerek salonlarımızda gerek çalışma ortamlarımızda gerekse özel yaşam alanlarımızda tercih edeceğimiz kitaplıklarımızın bakımı oldukça önemlidir. Kitaplıklar büyük mobilyalardır. Birçok raf ve gözü olduğu için çok kolay tozlanabilmektedir. Üstelik bu mobilyaların genellikle rengi koyu renklerde oldukları için tozu göstermemektedir. Ancak üzerinden kitap alındığında o toz havaya kalkmakta ve kullanıcıyı ve belki de konuklarınızı rahatsız edecektir. Bu sebeple kitaplık temizliği oldukça önemlidir. Peki kitaplıkların temizlikleri nasıl yapılmalıdır?
Kitaplık temizliğinin büyük bir kısmını kitapların temizlenmesi oluşturmaktadır. Genellikle açık raflı kitaplıklarda kitapların üzerleri de tozlanmaktadır. Kitapların dış kaplamaları basım tarihine göre değişiklik göstermekle birlikte çok okunmasına bağlı olarak yıpranabilmektedir. İşte bu gibi durumlarda kitapların temizlenmesi daha da önemli olacaktır. Kitapların temizliğini gerçekleştirirken, kuru bezle ya da toz almak için üretilen uzun tüylü toz alma ürünleri ile alınmalıdır. Kitapların kapaklarına kesinlikle ıslak nemli bez temasında bulunulmamalıdır. Kitaplar ve kitapların üzerleri kuru bez ile temizlenmelidir.
Kitap dış kapağının temizliği ile birlikte belirli aralıklarla kitaplarınızın da sayfalarının havalandırılması doğru olacaktır. Çok uzun süre açılmayan ve kitaplıktan çıkartılmayan kitapların içerisine, kitap böcekleri yerleşebilmektedir. Durum böyle olunca, zaman zaman kitaplarınızın içerisini de havalandırmanız ve temizlemeniz gerekmektedir.
Kitaplığınızın bakımı ve temizliği de yaşam alanlarınızdaki tüm mobilyalarınız kadar önemli olacaktır. Kitaplıklar genellikle vitrin niteliği taşıdıkları ve oldukça sık bir şekilde kullanılmadıkları için, tozlandıkları fark edilmemektedir. Ancak bu mobilyaların da sürekli olarak temizlenmesi ve bakımının tapılması gerekmektedir.
Kitaplık temizliğini yaparken öncelikle bölüm bölüm yapmanızda yarar olacaktır. Böylelikle tüm kitapları yere indirmek ve tekrar onları dizmek zahmetinden kurtulacaksınız. Öncelikle kuru bir bez yardımı ile kitaplığınızın tozunu aldığından emin olmalısınız. Devamında ise, bu alanın nemli bir bez ile tekrardan silinmesi doğru olacaktır. Nemli bezin neminin kuruduğundan emin olduktan sonra kitaplarınızı sırasıyla dizebilirsiniz. Ancak buradaki en önemli nokta, kitaplığınızı temizledikten sonra yüzey alanında herhangi bir kimyasal madde ya da ıslaklığın kalmaması olacaktır. Aksi takdirde kitaplarınız zarar görecektir.