Komodin ve şifonyer mobilyaları sürekli karıştırılan yatak odası mobilyaları arasında gelmektedir. Genellikle her iki mobilya da takımda yer alsa da kullanıcılar işlevleri ve isimlerini birbirleriyle karıştırmalarından dolayı iki ürünün ne olduğu hakkında soru işaretleri yaşamaktadır. Aslında işlev olarakta birbirine benzeyen bu iki mobilya yatak odalarında farklı alanlarda konumlandırılmaktadır. Her iki mobilya da çekmeceli yapısıyla yatak odasının önemli parçalarından olması ile kullanıcıya maksimum yararı sağlamaktadır. Peki komodin ve şifonyer arasındaki temel farklar nelerdir? Her iki mobilyayı da seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte tüm merak edilenler makalemizin devamında yer almaktadır.
Komodinler yatak odası takımlarında bulunan genellikle 2 çekmeceli yapısı ile yatağın iki başında konumlandıran mobilyalardır. Kullanıcıların, gözlük, telefon, şarj aleti gibi özel eşyalarını barındırdığı bu mobilya genellikle üzerinde abajur modelleri ile tercih edilmektedir. Ufak yapıları olmasına rağmen yatağın yanı başında konumlanması sayesinde kullanıcılar için oldukça işlevsel bir kullanım sunmaktadır.
Genellikle küçük yatak odalarına sahip evlerde, kullanıcıların takımdan çıkartmak istediği ilk parçalar komodinler olmaktadır. Çünkü yatağın kenarlarında yeterince yer olmaması durumunda farklı bir alanda konumlandırılamayacak komodinler kullanışsız bir mobilya konumuna düşebilmektedir. Dar alana sahip kullanıcılar yatak odası takımı içerisinde komodinleri çıkartarak, şifonyere yer vermektedir. Şifonyerler ise hemen hemen komodinle aynı yeri kaplaması ve daha geniş iç hacime sahip olması sebebiyle kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir.
Komodinler genellikle iki çekmeceli yere yakın mobilyalardır. Özellikle teknolojini ilerlemesi ile birlikte kendinden kapanan kapaklı modelleri yaygınlaşmıştır. Bu sayede kaza ile hızlı kapanmaların önüne geçilmektedir.
Şifonyer, yatak odası takımlarında tercih edilen ve kullanışlı yapısı ile kullanıcıları da memnun eden bir tasarıma sahiptir. Komodinin tersine dikey bir tasarım ile 4 ya da modeline göre 5 çekmeceli yapısıyla geniş iç hacim sunmaktadır. Günlük kıyafetler, katlanabilir giysiler gibi hızlıca ulaşmak istediğiniz eşyalarınıza erişiminizi sağlayan bu mobilya kullanıcıların beğenerek kullandığı mobilyaların başında gelmektedir.
Genellikle geniş yatak odalarında tercih edilirken, küçük yatak odalarında da komodinlere alternatif olarak tercih edilmektedir. Şifonyerler de komodinler gibi teknolojinin ilerlemesi ve frenli menteşe sistemleri sayesinde yavaş kapanma özelliklerinde tasarlanabilmektedir. Genellikle iç giyim ve çamaşırları koymak için kullanılan bu mobilya yatak odasındaki gardıroptan sonraki en işlevsel mobilya modeli olmaktadır.
Şifonyerlerin genellikle en alt çekmecesine ulaşmak zor olmaktadır. Üstelik bu raf içeriye girdiğinde en arkadaki eşyaya ulaşabilmek için çekmeceyi tam açmak zorunda kalacaksınız ve bu kullanıcıyı zorlayacaktır. Bu sebeple 4 veya 5 çekmeceli şifonyer modelinizi kullanırken eşyalarınızı belli sıralamaya göre yerleştirmeniz kullanımınızı rahatlatacaktır. Şifonyerin en alt çekmecesine çok sık kullanmadığınız eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Bir üst çekmecesine ise erişiminiz daha kolay olabileceği için günde en az bir kere kullanmak zorunda olduğunuz eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Örneğin iç çamaşırlarınızı bu rafa koyabilirsiniz. Bu rafın da üzerine pijamalarınızı ve ev giysilerinizi yerleştirebilir ve daha kolay bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Şifonyerin en üst rafına ise hızlı ve sürekli kullandığınız eşyalarınızı koyabilirsiniz. Bu eşyalarınız saat, cüzdan, anahtar, kartlık gibi aksesuarlar olabileceği gibi, gözlük, küpe, kolye, bileklik gibi takılarınızı da yerleştirebilirsiniz. Böylece hem aksesuar ve takılarınızın kaybolmasının önüne geçebilir hem de bu ürünlerinize hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.
Şifonyerinizin her katına ayrı eşyalarınızı gruplayarak koyarak daha kolay bir kullanım sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu kullanım size vakit de kazandıracaktır.
Bir önceki yazımız olan Park Yatak Nedir, Yararları Nelerdir? blog makalemizi keşfetmek için lütfen tıklayın.