Çocuklu aileler ve çocuk sahibi olacak aileler için ev dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Özellikle çocukların emeklemeye, yürümeye, kendilerini ve çevrelerini tanımaya başladıkları dönemlerde birçok riskli davranışlarda bulunabilirler. Bu süreçte çocukları mutlu edecek dekorasyon önerileri, çocukların evde özgürce oyun oynayabildiği, hareket edebildiği düzende bir ev dizayn etmeye dayanmaktadır. Bu tarz önlemlerin alınması ile çocuklar oyun oynarken kısıtlanmayacak, olası riskler önlenmiş olacak ve çocuklar için güvenli bir ev ortamı sağlanmış olunacaktır.
Çekmece ve raflar çocukların istedikleri bir alana tırmanmaları için oldukça işlevsel ürünlerdir. Üstüne basıp bir alana ulaşmak için birçok farklı nesneyi kullanan çocuklar için bu durum bazen tehlikeli bir hal alabilir. Özellikle sabitlenmemiş şifonyer gibi çekmeceli olan mobilyalarda çocukların bir çekmeceye basması ile şifonyerin hareket etmesi durumunda tüm çekmeceler açılıp şifonyer düşebilir. Bu tarz mobilyaların kaza oluşumunu önlemesi için mobilyaların sabitlenmesi oldukça önemlidir. Çekmeceler ise çocuk kilitleri ile sabitlenerek çocukların açması önlenebilir. Çocukların gelişiminde bir dönemde çekmecelerdeki tüm ürünleri boşaltmada yaşanabilir. Bu tarz çekmece kilitleri ile çocukların çekmecelerin içerisindeki eşyaları boşaltmaları da önlenmiş olacaktır.
Elektrikli aletler ve elektrik prizleri çocukların dikkati çeken ve kaza yaşanma olası oldukça yüksek olan ürünlerdir. Çocukların ortak davranışlarından olan prizlere sivri cisimler sokmak oldukça riskli bir davranıştır. Evlerde ulaşılabilir olan tüm prizlerin çocuk kilitleri ile kapatılması oldukça büyük kazaların önlenmesi için önemli bir tedbirdir.
Lambader gibi uzun kablosu olan eşyaların kablolarından çekilmesi durumunda çocukların üstüne düşmesi veya başka kazaların yaşanması da olası durumlar arasındadır. Uzun kablosu olan aletlerin ve eşyaların fazla kablolarının sarılarak toparlanması alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.
Çocuklar ilgisini çeken ve kendilerine farklı gelen ürünlerle oynamaya karşı ilgili olabilmektedirler. Makas ve bıçak gibi ürünler çocuklar için ciddi risk faktörü olan ve dikkatlerini çekebilecek aletlerdir. Mutfaklarda genellikle tezgahın altında bulunan bıçakların yeri çocuklu aileler için mutlaka değiştirilmelidir. Tezgahın üst kısmında bulunan dolaplar çocukların erişmesi için güç olan alanlar olduğu için bıçaklar ve mutfakta kullanılan kesici aletler üst dolaplarda konumlandırılabilir.
Çocukların mutluluğu ve güvenliği amacıyla evlerin dekorasyonunda yapılan düzenlemelerden biri yer döşemeleri ve halılar olmalıdır. Çocuklar yerde yapılan aktivite oyunlardan zevk almaktadırlar. Yerde oynanan oyunlar, sürünmeler, emeklemeler bebeklerin gelişimlerini destekleyen ve mutlu oldukları aktivitelerdir. Özellikle kış aylarında yerlerin soğuk olması ile çocuklara yapılan yerde oturma, yerde oynama uyarısı çocukların kısıtlanmasına neden olabilir. Bu nedenle evlerin yer döşemesine ve halısına dikkat edilmesi gereklidir.
Ahşap parkeler diğer döşemelere göre daha kullanışlı olan döşemelerdir. Isıya karşı güvenli olması ve kolay temizlenebilmesi sayesinde çocuklu evlerde ahşam döşeme kullanılması oldukça kullanışlıdır. Eğer yer döşemelerinin değiştirilme durumu yoksa soğuk dönemlerde kışlık halılar kullanılarak çocuğunuz için uygun alan oluşturabilirsiniz.
Çocukların en mutlu oldukları alanlar kendilerini en güvende ve özgür hissettikleri alanlardır. Çocukların en fazla zaman geçirdiği alanlar evler olduğu için ev dekorasyonunun çocuklar için özgür hareket alanı sağlayan ve güvenli alanlar olmasına özen gösterilmelidir. Bazı temek hususlara dikkat edilerek risk faktörleri giderilse de bazen hiç akla gelinmeyen bir durumla ilgili sorun yaşanabilir. Çocukların düşe kalka büyüyeceğini ve gelişeceğini unutmadan ancak elektrikli aletleri, kesici aletler gibi tehlikeli aletlere ve riskli durumlara karşı önlemler yapmanız yeterli olacaktır.
Mdf Mobilya Nedir ve Neden Tercih Edilmektedir? adlı makalemizi keşfetmek için tıklayın.