Sınava hazırlanmak için yoğun bir tempo ve programa girmek gerekmektedir. Verimli çalışma ortamı oluşturmak için de yaşam alanlarınızda köklü değişikliklere gitmeniz gerekebilir. Yoğun ses almayan bir oda, ışığını isteğinize göre hazırlayabileceğiniz bir ambiyans, konforlu ders çalışma ortamı ve dinlenmeniz için rahat bir yaşam alanı. İşte tüm bu saydığımız etmenler aslında yoğun bir ders çalışma temposuna girenler için olması gereken ihtiyaçların başında gelmektedir.
Ders çalışmak için sessiz ve doğru ışık ile oluşturulmuş ambiyansa sahip yaşam alanları konsantrasyonu arttırdığı için daha verimli bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. Yaşam alanlarının dizaynı ve dekorasyonu hayatımızdaki başarımızı etkileyen önemli etmenlerin başında gelmektedir. Sınav döneminde hazırlanan bir öğrencinin en önemli odak noktası başarmak, ikinci odak noktası ise konsantrasyonunu sağlayacak bir çalışma odası dizayn etmekten geçecektir. Bu alanı dizayn ederken evin diğer fertlerinin de özgürlüklerine ve alışkanlıklarına müdahale etmeyecek bir tasarım gerçekleştirmek gerektiğinden yapılacak seçimler önem kazanmaktadır. Peki sınav döneminde daha verimli bir çalışma ortamı oluşturmak için ne gibi değişiklikler gerçekleştirilmektedir?
Ders çalışmak için girdiğiniz serüvende bir odanızın olması gerekmektedir. Etkili ders çalışmak için bu odanızı doğru şekilde dizayn etmeniz gerekmektedir. Sınav dönemlerinde etkili ders çalışmanızı etkileyecek mobilyalar ile konsantrasyonunuzu en üst seviyeye çıkartabilirsiniz.
Öncelikle şık ve işlevsel bir çalışma masası seçmeniz gerekmektedir. Bu çalışma masası kitaplarınızı, notlarınızı saklayabileceğiniz ve istediğinizde kolay ve hızlıca erişebileceğiniz bir yapıda olması gerekmektedir. Bununla birlikte tercih ettiğiniz çalışma masanızın sağlam ve kaliteli bir yapıda olması ders çalışırken odaklanmanızı arttıracaktır. Daha hafif ve kalitesiz çalışma masaları en ufak bir dokunuşta sallanma eğiliminde oluğu için odaklanmanızı bozabilecektir. Bu sebeple bu gibi sinir bozucu etmenleri devre dışı bırakmak için sallanmayan ayakları yere sağlam basan kaliteli bir çalışma masası seçerek dekorasyonunuzun ilk temelini oluşturabilirsiniz.
Çalışma odanızda konsantrasyonunuzu arttırmak için farklı ışık konseptleri belirlemeniz yararınıza olacaktır. Kitap okurken loş bir ortam istersen yazarak ders çalışırken daha aydınlık bir oda isteyebilirsiniz. Her iki ışık ambiyansını da oluşturmak için farklı aydınlatma ürünlerini tercih edebilirsiniz. Loş yaşam alanları oluşturmak için lambader ya da abajur modelleri tercih ederken, daha ışıl ışıl bir oda konseptini destekleyecek avize modellerine göz gezdirebilirsiniz. Odanızdaki ışığın mutlaka sarı ve göz yormayan tonda olmasına özen göstermelisiniz. Sarı renk tonu günlük ışık tonuna en yakın yapıdadır ve gözümüz bu ışık tonuna alışık olduğundan daha geç yorulmaktadır. Bu sebeple çalışma odanızda tercih edeceğiniz ışığın renk tonu mutlaka sarı olmalıdır.
Odanızda ses yalıtımı önemlidir. Bu nedenle oda kapınızın ses geçirmeyecek yapıda olması yararınıza olacaktır. Bununla birlikte çalışma odanızın dışındaki yaşam alanlarında da ses oluşturmayacak zemin kaplamaları, pufidik halılar kullanarak oluşabilecek aşırı sesleri izole edebilirsiniz.
Konsantrasyonunuzu üst seviyeye çıkartacak taktik ve mobilyalarınızı sağladıktan sonra ders çalışma veriminizi arttıracak taktikleri de uygulamanız yararınıza olacaktır. Ders çalışırken ihtiyacınız olan formüller, sözel hazırlanıyorsanız ezberleyeceğiniz metinleri küçük bloknotlara yazarak gözünüzün önüne olan bir alana yapıştırabilir ve sürekli gözünüzün önünde olmasını sağlayabilirsiniz.
Oluşturduğunuz ders planınızın sürekli gözünüzün önünde olması için mantar pano kullanabilir ve ders çalışma planınızı buraya asabilirsiniz. Böylece odanızda kendinize hatırlatma alanları oluşturacak ve ders planınızı kaçırmayacak hatta her gün ders çalışmak için bu pano sizi teşvik edecektir.
Bir önceki yazımız olan Küçük Mutfaklar İçin Dekorasyon Fikirleri okumak için tıklayın.