Koltuklardan yağ lekesi nasıl çıkartılır? Koltuklarımız, salon ve oturma odalarını oluşturan en önemli ev mobilyalarından biridir. Evde zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz koltuklar, yaşam alanının bir öğesi olarak üzerinde bir şeyler yiyip içtiğimiz için kirlenme riskiyle en sık karşı karşıya kalan eşyadır. Koltuklarda en istenmeyen leke de, inatçı ve temizlenmesi zor olduğu için yağ lekesidir. Çok sevdiğiniz koltuklarınızdan inatçı yağ lekelerini nasıl çıkaracağınız hakkında önemli ipuçlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hemen hemen hepimiz koltuğumuz lekelendiğinde ilk ve acil bir müdahale olarak, hemen ıslak bir bezle lekenin olduğunu bölgeyi silmeyi tercih ederiz ve genelde de bölgeyi yağdan ya da yemek artığından temizlemiş olsak da lekeyi çıkarmayı kolay kolay başaramayız. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu, koltuğumuzun kumaşına göre müdahale edeceğimiz malzemeleri doğru seçmektir. İkinci konu olan zamanlama, koltuğunuzu kalıcı bir lekeden kurtarmanız için hayati kritik önem taşımaktadır.
Deriden, kadifeye çeşitli kumaş türlerine göre, farklı temizlik malzemeleri ve yöntemleri bulunmaktadır. Koltuğunuzun kumaşının cinsine göre hareket etmek, sizi lekeden sorunsuzca kurtaracak ve temizleme esnasında koltuğunuzun kumaşındaki olası bir yıpranmayı engelleyecektir. Nubuk ve kadife kumaşlarda, lekeli bölgeye asla çamaşır suyu gibi ağartıcı maddeler ile müdahale etmeyin. Lekeli bölgeyi çok fazla ıslatmayın ve bölgedeki lekeyi çıkartmak için kumaşa çok fazla güç uygulayarak silme işlemi gerçekleştirmeyin. Lekeyi çıkartmayı başardıktan sonra ıslak bölgeyi kurutmak için ütü kullanmayın. Özellikle kadife kumaşlı koltuklardaki keleyi çıkartmak için, kadife kumaşlı bir bez kullanmak daha faydalı olacaktır. Temizleme işleminden sonra bölgeyi 2-3 kez fırçalamak da, kumaşın derinliklerinde kalan lekeyi temizlemek amaçlı yapacağınız önemli bir uygulamadır. Eğer koltuğunuz suni deriyse, önce lekeyi kurulamak yayılmasını önlemek için çok önemlidir. Havlu kâğıt ya da emici bir kumaş parçası ile yağlı sıvıyı kuruladıktan sonra, ılık sabunlu bir su ile yıkadığınız yumuşak kumaşlı bir bez ile lekeyi dairesel hareketlerle temizlemeye başlayabilirsiniz. Burada kullanacağınız sabun, renksiz, beyaz sabun ya da arap sabunu olmalıdır. Lekeyi sildikten sonra, tamamen temizlendiğini kontrol etmek amacıyla kurumasını bekleyip, eğer leke temizlenmediyse tekrardan silme işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ağartıcı özelliği olduğundan, çamaşır suyu gibi alkol de leke çıkarma işleminde koltuklarınızda kullanmamanız gereken bir malzemedir.
Lekeyi temizlemekte, zamanlama da koltuk kumaşı kadar önemli bir faktördür. Lekeye ne kadar hızlı müdahale ederseniz, lekenin koltuk kumaşına işlemesini azaltmış olursunuz. Lekenin oluştuğunu gördüğünüz anda, su ve temizlik malzemesiyle müdahale edene kadarki geçecek olan sürede ilk müdahaleyi tuz ile yapabilirsiniz. Lekeli bölgeyi ilk 5-10 dakika tuz ile ovarak, tuzun yağı emmesini sağlayabilir ve böylelikle kumaşa geçen yağ miktarını azaltmış olursunuz. Eğer bu esnada tuz dışında bir başka malzeme kullanmak zorunda kalırsanız, bebek pudrası ya da karbonatı da tercih edebilirsiniz. Eğer lekeye kurumadan anında müdahale ederseniz, lekeden tamamen kurtulma olasılığınız artacaktır. Zaman geçtikçe, ışık, ısı ve hava ile kuruyan ve katılaşan leke kumaşın dokusuna işleyeceği için anında müdahale etmek çok önemlidir. Eğer leke kuruduysa, sert bir materyal ile kazımak yerine, ılık sabunlu su ile ıslatıp yumuşatarak müdahaleye başlamak gereklidir.
Hemen hemen tüm kumaş türlerinde oluşmuş yağ lekesini çıkartmak için uygulayacağınız adımları kısaca toparlamak ve özetlemek gerekirse;