Otizmli çocukların ev dizaynı ve dekorasyonu nasıl olmalı? Otizm ev dekorasyonu ve mobilyalarını seçimi önemli olacaktır. Otizm nedeni tam olarak belli olmayan, genellikle ilk 3 yaşta kendini gösteren etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edilebilen gelişimsel bir bozukluktur. Otizm bir hastalık değil tanı grubudur. Otizm spektrum bozukluğu olarak geçen bu tanı grubuna ait bazı davranışlar ve bazı farklılıklar tanımlanmaktadır. Her otizm tanılı çocukta bu skalada bulunan farklı bir davranış ve farklılık bulunabilir.
Otizm bir tanı grubu olduğu için her çocukta farklı seyretmektedir. Otizm genel olarak ikiye ayrılırsa duyu arayışta olan ve duyusal kaçınması olan çocuklar olarak ayrılabilir. Her iki tabloda da çocukların farklı ihtiyaçları ve farklı gereksinimleri olacaktır.
Otizm tanılı çocuğa sahip ebeveynler evlerini dizayn ederken çocukları için en doğru olan evi oluşturmak istemektedirler. Yazımızda bazı püf noktalara da değinsek te çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun evi dizayn etmenizde ergoterapistlerden yardım almanız gereklidir. Ergoterapistler, özel gereksinime sahip olan bireylerin tedavisinde ve rehabilitasyonunda görev alan, ev ve çevresel düzenlemeleri kişilere göre belirleyen sağlık uzmanlarıdır. 4 yıllık Ergoterapi bölümünden mezun olan Ergoterapistlere başvurarak çocuğunuz için bir değerlendirme alarak, çocuğunuz hakkında en doğru kararı alabilirsiniz.
Otizm tanılı çocukların ebeveynlerinin dikkat etmeleri gereken ilk husus internette ve okuda gördükleri her materyal ve oyuncağı almamaları gerektiğidir. Çocuğunuz için alacağınız oyuncak, ekipman ve materyalleri özel eğitim uzmanı ve ergoterapistlere danışarak almanız gereklidir. Çünkü sizin aldığınız materyal özel eğitim merkezlerinde rehabilitasyon ve eğitim için kullanıldığında etkisini azaltabilmektedir.
Eğer çocuğunuz kimsenin ona ellemesini istemiyor, yüksek ışık ve yüksek sesten rahatsız oluyorsa, evde bir köşede oturmaktan hoşlanıyorsa, yerde yüz üstü yatmayı ve yerde zaman geçirmeyi seviyorsa duyusal kaçınması olabilir. Duyusal savunmacılığı olan çocuklar için evde güvenli köşeler oluşturulması çok önemlidir.
Eğer çocuğunuz sürekli hareket etmek istiyor, oturarak yapılan aktivitelerde süreklilik sağlamıyorsa, yerinde zıplıyor, sürekli bir şeylere dokunmak ve koklamak istiyorsa duyusal arayışta olan bir çocuk olabilir.
Duyusal arayışta olan ve duyusal savunmacılığı olan çocukların ihtiyaçları farklı olduğu gibi, duyusal arayışta olan her çocukta birbirinden farklıdır. Bu nedenle otizmli çocuklar için uygun olan ev dizaynı birbirinden farklılık gösterecektir.
Sadece otizm tanısı olan çocuklar için değil her çocuklar için ev dizaynında dikkat edilmesi gereken temel hususlar vardır. Öncelikle bu hususlara dikkat etmeli ardından ergoterapist eşliğinde çocuğunuz için uygun olan özelliklerde ev dizaynınızı yapmalısınız.
Çocukların kendilerini ve çevrelerini tanımaya başladıkları süre boyunca akıl almaz eylemlerde bulunup birçok riski davranış yapabilmektedirler. Bu nedenle evlerde olası tüm kazaların önlenmesi için tedbirler alınmalıdır. Çocukların oldukça fazla dikkatini çeken prizler ve uzatma kablolarının çocuk kilitleri ile kapatılması çok önemlidir.
Çocuklar yüksek alanlara tırmanmayı sevebilirler. Evlerinizde bulunan dolapların ve üzerine çıkılabilecek tüm mobilyaların sabitlenmesine özen göstermelisiniz.
Evlerde camlı mobilyalardan ve kapılarda bulunan camlardan kaynaklı birçok kaza yaşanmaktadır. Eğer evlerinizde camlı mobilya varsa, mobilyalarda kullanılmış olan camın temperli cam olmasına özen göstermelisiniz. Normalde cam kırıldığında sivri uçları olmaktadır ve bu sivri uçlar yaralanmaya sebep olmaktadır. Temperli camlar bir darbe aldığında kırılmazlar ve tuz buz olurlar. Bu sayede sivri ucu bulunmayan mobilyalarla olası bazı kazanın önüne geçilebilir.
Otizm tanısı olan bir çocuğunuz varsa ev düzenlemeleri gibi alacağınız kararlarda uzman fikri almayı unutmayınız. Alacağınız yanlış bir karar çocuğunuzun terapisinde ve eğitiminde gerilemesine sebep olabilir. Ergoterapist, psikolog ve özel eğitim uzmanlarına danışarak çocuğunuz için en doğru kararı alabilirisiniz.
Bir önceki yazımız olan Koltuk Takımlarınız ile Uyumlu Puf Seçimi makalemizi keşfetmek için tıkalyın.