Çiçekler dekorasyonun önemli unsularından biri. Doğanın güzelliğini ve tazeliğini evin içinde yansıtmak isteyenler canlı çiçekleri evin bir bireyi gibi sahipleniyorlar. Ancak her çiçeğe aynı bakımı uygulamak ve her çiçeği aynı tip saksı ya da vazoya koymak uygun değil. Bu işin de bazı püf noktaları var elbette. Çiçek bakımının detaylarını sizin için derledik.
Dekorasyonun önemli parçalarından olan çiçeklere iyi bakmak gerekiyor, yoksa uzun süre yaşayamıyorlar. Eğer siz de çiçekleri bir türlü açamayanlardansanız belki de sorun çiçekte değil sizdedir. Yanlış vazo seçimi veya hatalı bakım uygulamalarıyla çiçekleri evinize küstürmeyin. Her çiçeğin farklı özelliklere sahip olduğu ve doğal olarak farklı bakım yöntemlerine ihtiyaç duyduğu bir gerçek... Duracağı yer, alması gereken ışık miktarı, saksı veya vazo tipi, toprak değişim zamanı, verilmesi gereken su miktarı ve aralığı gibi pek çok farklı detay var ve tüm bunlar çiçekten çiçeğe değişiklik gösteriyor. Özetle, bir orkide ile bir menekşeye aynı şekilde bakım uygularsanız birinden vazgeçmek zorunda kalıyorsunuz. Oysa her biri için doğru yöntemleri bildiğiniz zaman evinizde minik ama renkli bir çiçek bahçesi oluşturmanız mümkün.
Öncelikle mekân seçiminde çok dikkatli olmanız gerekir. Yetiştireceğiniz bitki için seçtiğiniz mekanın, o bitkinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi önemli. Işık, nem, sıcaklık gibi temel faktörleri de dikkate almalısınız. Örneğin, bazı çiçekler çok fazla güneş ışığına maruz kalmamalı. Bu tür bitkileri pek çok kişinin sıklıkla düştüğü bir hata olarak pencere kenarına koyarsanız, ne yaparsanız yapın o bitkiyi yaşatmanız mümkün olmaz. Çiçeklerin, büyük çoğunluğunun doğrudan ışığı sevmediğini belirtelim. Modern seramik vazo modelleri veya seramik saksılarla çiçeğin köklerini direkt güneş ışınlarından korumanız mümkün olabiliyor.
Özellikle salon çiçekleri için sıcaklık değerleri çok önemlidir. Ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmaması canlılıklarını korumaları adına bir gereklilik... Sürekli olarak yer değiştirmemeleri gerektiğini de hatırlatalım. Çiçeğinizi yerleştirdiğiniz en uygun alanda, ona gereken ideal sıcaklığı ve nem derecesini sağlamalısınız. Salon çiçeklerinin büyük çoğunluğu için ideal sıcaklık 22-23 dereceyken tropikal olan salon çiçekleri için en ideal sıcaklık ise 15-16 derecedir. Dayanıklı olan salon çiçeklerinde kış sıcaklıkları 5-10 derece aralığına düşse bile çiçekler canlılıklarını koruyabiliyorlar.
Tüm canlıların hayatta kalabilmesi için su gerekiyor. Ancak sulama yaparken de çiçeğin cinsine, verilen suyun miktarına ve zamanlamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Saksı çiçeklerinizin toprağını parmak uçlarınızla kontrol ederek, çiçeğinizin suya ihtiyaç duyup duymadığını anlayabilirsiniz. Çiçeğinize su verip vermeyeceğinizi toprağının nemlilik derecesinden anlayabilirsiniz. Islaksa zaten dokunduğunuz anda topraktan su sızar ki bu da henüz suya ihtiyacı olmadığı anlamına geliyor. Topraktan su sızmıyor ama nemlilik hissini alıyorsanız, bu biraz daha zamanınız olduğu anlamına geliyor. Toprak kupkuruysa, su vermenin zamanı geldi demek oluyor.
Çiçek bakımında en çok göz korkutan konu saksı değişimi oluyor. Pek çok kişi bu işlemden kaçındığı için çiçek bakmayı göze alamıyor. Ancak sakı değiştirmek sanıldığı kadar zor bir işlem değil ve her durumda gerekmiyor. Hangi durumlarda saksı değiştirmeniz gerektiğine gelirsek;
Boylanma özelliğine sahip olan salon çiçeklerinin gelişebilmeleri için doğru şekilde ve zamanda budanmaları da oldukça önem taşıyor. Çiçekleri budamak için de en uygun zaman ise bahar ayları… Eğer çiçeklerinizi özenli ve doğru bir yöntemle budarsanız doğal şekillerini yeniden almalarını sağlayabilişiniz.
Bir önceki yazımız olan yemek yerken ölçüyü aşmayın adlı makalemizi okumak için buraya tıklayın.