Birbirinden farklı kitaplık modelleri arasından tercih yapıp, kitaplığınızı evinizdeki hangi alana koyacağınız hakkında da verdiyseniz, sıra kitaplığınıza kitaplarınızı nasıl yerleştireceğiniz sorusunun cevabını bulmaya gelmiştir. Pek çok farklı tarzda ve çeşitli materyallerden üretilmiş kütüphane modelleri arasında seçim yapmak oldukça zor. Genelde ahşap ve bol raflı tasarımlar klasik tercihleri sevenlere uygunken, günümüzde cam, metal, halat askılar gibi farklı malzemeler ile üretilmiş modern tasarımlar da oldukça dikkat çekmekte. Kitaplık düzeni, kitaplarınızı nasıl sergileyeceğinizi belirlerken, tercih ettiğiniz kitaplığı ve kitaplığın odaya katacağı dekoratif havayı bile çok farklı şekilde yansıtabilir. Kitaplık kullanımı ve düzenine ilişkin hoşunuza gidebilecek birden fazla fikir ve öneriyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kitaplık üzerine kitapları düzenleme konusunda pek çok farklı kategorizasyon mevcut. Örneğin; alfabetik sıralama, renklere göre sınıflama, boyutlara göre sınıflama, türlere göre sınıflama, yayımlanma tarihine ya da kitabı edinme tarihine göre kronolojik olarak sınıflama, büyük edebi dönemlere göre sınıflama, dillere göre sınıflama, okuma önceliğine göre sınıflama, ciltlere ve dizilere göre sıralama, edebi akımlara göre sınıflama, yayınevine göre sınıflama ve kıtalara ya da ülkelere göre sınıflama gibi birbirinden farklı sınıflama türünden biri seçerek kitaplığınızdaki kitapları yerleştirebilirsiniz. Elbette bu sınıflamaların hiçbiri tek başına harika bir düzen oluşturmaya yeterli olmayabilir. Ancak, tercih ettiğiniz sınıflama yöntemini zaman içerisinde ya da belirli periyotlarda değiştirerek kitaplığınızda canlı ve dinamik bir hava oluşturup, zaman zaman gözünüzden kaçmış ve yeniden okumak istediğiniz kitapları da tekrar keşfedebilirsiniz. Şimdi bu kategorileştirme türlerinden en çok kullanılanları daha yakından inceleyerek ipuçlarını sizler için çoğaltabiliriz.
Alfabetik sınıflama, daha pratik olduğu için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Ancak, buradaki kriteri belirlerken de eser adı ya da yazar adına göre alfabetik sıralama yapmanız mümkün olacağı için bu da size farklı bir kategorizasyon imkânı sunacaktır. Özellikle harf şeklinde tasarlanmış kitaplık düzenleyicilerinden yardım alarak, her harfe ait kitabı görsel olarak daha belirgin şekilde ayırmanız mümkün olacaktır. Elbette, bu tarz bir sınıflamada kitapların boyutları göz ardı edildiği için, simetrik olarak çok düzenli bir kitaplığa sahip olacağınız söylenemez.
Görsel bir hafızanız varsa ve renk uyumu sizin için olmazsa olmazsa, kitaplığınızda kitaplarınızı renklerine göre yerleştirebilirsiniz. Aynı ya da çok yakın renkteki kitapları bir araya toplayıp gruplar halinde yerleştirirken, renkleri kendi aralarında kombinleyebilir, örneğin ana/ara renk ya da sıcak/soğuk renk ayrımlarına göre de farklı düzenlemeler yapabilirsiniz. Başlangıçta açıktan koyuya ya da koyudan açığa bir düzen oluşturmak bir seçenekken, bu sırayı göz ardı edip karışık renk grupları halinde bir düzenleme yapmanız da mümkün.
Sizin için düzenin sırrı renkten de öte boyutlarda gizliyse, aynı boyutta olan kitaplarınızı gruplandırarak kitaplığınızda oluşturacağınız görsel uyum sizi diğer sınıflama türlerine göre daha çok mutlu edecektir. Bu sınıflamaya göre sadece kitap değil, dergi ve ansiklopedileriniz de, boyutlarına göre yerleştirilerek, kitaplığınızda son derece simetrik bir görünüm hâkim olacaktır. Bu görsel avantajın yanı sıra, bu sınıflamada, eğer görsel hafızanız güçlüyse aradığınız kitabı bulma konusunda sorun yaşamayabilirsiniz. Aksi takdirde, kitabın boyutunu hatırlamadığınızda bulmak için biraz daha fazla zaman harcamak zorunda kalabilirsiniz.
Sınıflama çeşitlerinin dışında kitaplığınızdaki düzeni daha da şık ve göz alıcı bir hale getirmek isteyenler için önerimiz, kitaplığınızda dekoratif öğeler kullanmanız. Elbette, bu öğeleri seçerken evinizdeki hâkim tarz ve kitaplık modelinize göre seçim yapmanız gerekirken, baktıkça sizi mutlu edecek fotoğraflar, kitapları aldığınız yerlerden satın alınmış diğer objeler de kitaplığınızın bütünlüğünü tamamlamaya yardımcı olacaktır.
Konforlu ve şık yaşam alanlarında puf kullanım fikirlerini keşfedin.