Ana kucağı olarak isimlendirilen, bebeklerin hem ev içerisinde hem de araç içerisinde uygun pozisyonda oturmasını sağlayan bebek koltukları, bebeklerin gelişiminde önemli bir role sahiptir. Ana kucağı modelleri ev tipi ve araç tipi olarak temelde ikiye ayrılmaktadır. Ancak ev tipi ana kucaklarının salıncaklı, titreşimdi ve beşikli modelleri bulunmaktadır. Bebeğinizin en rahat edeceğini düşündüğünüz ve içinize en sinen özellikte ana kucağı alabilirsiniz. Ev tipi ana kucakları bebeklerinin anne kucağında yaslanarak oturmasına benzer rahat bir pozisyonda oturmasını sağlamaktadır. Araç tipi ana kucakları bebeklerin araç içerisinde konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktadır. Araç tipi ana kucağı modellerinin oto koltuğundan en büyük farkı, ana kucaklarının yönünün geriye doğru olmasıdır.
Araç tipi ana kucağı modellerinin geriye doğru olmasının sebebi bebeklerin güvenilirliğinin sağlanmasıdır. Olası kaza durumunda bebeğin araç içerisinde kalmasını sağlamaktadır. Bebeklerin en hassas olduğu alanlar baş, boyu, bel ve omurgalardır. Ani firen yapılması durumunda öne doğru oluşan istemsiz harekete karşı bebeklerin araçlarının geriye dönük olması yükün sırta doğru oluşmasını sağlayacaktır. Bu şekilde bebeklerin baş ve boyun bölgelerine binecek olan dengesiz ivme oluşmayacaktır. Bu nedenle bebekleriniz için oto koltuğu alırken, onların güvenliği ve sağlığının korunması için geriye dönük olan araç koltuğu seçmelisiniz.
Bebeğiniz için uygun ana kucağı seçerken bebeğiniz için uygun özelliklerde olmasına özen göstermelisiniz. Günde belki 1-2 saatini oturarak geçireceği, oyunlar oynayacağı ana kucaklarının bebeklerin ergonomisine uygun olması gereklidir. Ergonomi hem yetişkin hem de bebek ve çocuklar için önemlidir. Bebeklerin gelişimlerinin en hızlı olduğu dönemde koltuklarının ergonomik olması gereklidir. Bebeğinizi ana kucağına koyduğunuzda hareketlerini inceleyerek, oturma pozisyonuna bakarak bebeğiniz için uygun olan ana kucağını seçebilirsiniz.
Ana kucaklarında kullanılan kumaşın hava aldıran pamuklu kumaş olmasına özen göstermelisiniz. Yazın sıcak zamanlarda bebeğinizin kolları bacakları bir şekilde ana kucağına oturttuğunuzda teni ile uygun kumaşa değmesi gereklidir. Terlemeye ve ıslanma ile uygun olmayan kumaşlar zararlı olan boya gibi kimyasalları bebeğin tenine değebilir. Pamuklu olan mümkünse organik özellikler gösteren, kimyasalı olmayan kumaşlar ile kullanılmış olmasına özen göstermelisiniz.
Ana kucağı modellerinde ulusal ve uluslararası güvenilirlik standartlarına uyumlu olan ana kucağını seçmeniz gereklidir. Modelini beğendiğiniz ana kucaklarının Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ECE R44-04 ve UN R129 (i-Size) oto koltuğu güvenliği standardına uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bebek koltuklarının güvenliğinin araştırılmasında başvurulan ECE R44-04 ve UN R129 (i-Size) belgeleri, ürünlerin önden darbe, arkadan darbe, devrilme ve toka testinden başarıyla geçebildiği anlamına gelmektedir.
Ana kucağı alırken bebeğinizin yaşına ve kaç aylık olduğuna göre alınması yanlış olmaktadır. Bebeklerin bulunduğu yaşa göre değil ağırlık ve uzunluklarına göre ana kucağı alınması gereklidir. Bebeğiniz için uygun ergonomik özelliklere sahip olması, bebeğinizin ağırlığına ve boyuna uygun olmasına bağlıdır.
Ana kucağı modelleri arasından kendiniz ve bebeğiniz için uygun olanı seçmeniz gereklidir. Bebeğinizin ergonomisine ve güvenirliğine dikkat ederken kendinizi ihmal etmemelisiniz. Taşıma tıraşında fazla yük olmaması için ana uçağı modellerinin hafif olanlarını tercih edebilirsiniz. Tutma kısmının size uygun olması, özellikle uzun süreli taşıma sırasında sizler için konforlu olacaktır.
Ana kucağı bebeklerin anne kucağında olduğu gibi rahat ve konforlu bir şekilde oturmasını ve bebeklerin taşınmasını sağlayan ürünlerdir. Ana kucakları sayesinde bebekleriniz hem ev içerisinde güvenli bir şekilde oturacak hem de seyahat sırasında rahat olabilmesini sağlayacaktır.
Bir önceki yazımız olan koltuk takımlarınız ile uyumlu halı seçimi nasıl yapılır yazımızı okumak için tıklayın.